Updated on 2022/12/06

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TACHIKAWA Masashi
 
Organization
Graduate School of Environmental Studies Department of Social and Human Environment Sociology Professor
Applied Social System Institute of Asia Professor
Graduate School
Graduate School of Environmental Studies
Undergraduate School
School of Informatics and Sciences Department of Social and Human Science Informatics
School of Informatics Department of Human and Social Informatics
Title
Professor
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メールアドレス

Degree 1

  1. 博士(農学) ( 2002.9   東京大学 ) 

Research Areas 1

  1. Humanities & Social Sciences / Sociology  / 食と農の社会学、科学技術ガバナンス

Current Research Project and SDGs 2

  1. 持続可能な食への転換と市民の役割

  2. 農業・食品分野へのゲノム編集の適用とガバナンス上の課題

Research History 6

  1. Ibaraki University   Professor

    2010.7 - 2017.3

      More details

    Country:Japan

  2. Ibaraki University   Associate professor

    2007.10 - 2010.6

      More details

    Country:Japan

  3. 農林水産政策研究所   室長

    1998.4 - 2007.9

      More details

    Country:Japan

  4. 農林水産省   農林水産技術会議事務局   研究調査官

    1996.4 - 1998.5

      More details

    Country:Japan

  5. 農林水産省   中国農業試験場   研究員

    1985.10 - 1996.3

      More details

    Country:Japan

  6. 農林水産省   農業研究センター   研究員

    1985.4 - 1985.9

      More details

    Country:Japan

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Education 3

  1. ミシガン州立大学   社会学研究科

    1991.9 - 1993.7

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    Country: United States

  2. The University of Tokyo   Graduate School, Division of Sociology

    1984.4 - 1985.3

      More details

    Country: Japan

  3. The University of Tokyo   Faculty of Literature

    - 1984.3

      More details

    Country: Japan

Professional Memberships 7

  1. 環境社会学会

  2. 日本フードシステム学会   副会長(学会誌改革担当)

    2016.6 - 2018.5

  3. 日本村落研究学会   国際交流委員長

    2015.10 - 2017.9

  4. 日本農業経済学会   和文誌編集委員長

    2015.4 - 2017.3

  5. 科学技術社会論学会

  6. 日本社会学会

  7. 東海社会学会

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Committee Memberships 2

  1. 日本学術会議   連携会員  

    2017.10 - 2022.10   

      More details

    Committee type:Government

  2. Asian Rural Sociology Association   Secretary  

    2014.9 - 2018.8   

      More details

    Committee type:Academic society

Awards 2

  1. 日本農業経済学会学術賞

    2019.3   日本農業経済学会   『遺伝子組換え作物をめぐる「共存」:EUにおける政策と言説』

    立川雅司

     More details

    Award type:Award from Japanese society, conference, symposium, etc.  Country:Japan

  2. 科学研究費補助金審査委員表彰

    2012.12   日本学術振興会  

     More details

    Country:Japan

 

Papers 30

  1. 「消費される農村」再論 ―集合体と関係性からのアプローチ― Invited Reviewed

    立川雅司

    【年報・村落社会研究】『日本農村社会の行方―〈都市-農村〉を問い直す』   Vol. 57   page: 47 - 81   2021.11

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Part of collection (book)  

  2. Public Perceptions of Risks and Benefits of Gene-edited Food Crops: An International Comparative Study between the US, Japan, and Germany

    Kato-Nitta Naoko, Tachikawa Masashi, Inagaki Yusuke, Maeda Tadahiko

    SCIENCE TECHNOLOGY & HUMAN VALUES     2022.10

     More details

    Language:Japanese  

    DOI: 10.1177/01622439221123830

    Web of Science

  3. Sustainable agrifood systems for a post-growth world

    McGreevy Steven R., Rupprecht Christoph D. D., Niles Daniel, Wiek Arnim, Carolan Michael, Kallis Giorgos, Kantamaturapoj Kanang, Mangnus Astrid, Jehlicka Petr, Taherzadeh Oliver, Sahakian Marlyne, Chabay Ilan, Colby Ashley, Vivero-Pol Jose-Luis, Chaudhuri Rajat, Spiegelberg Maximilian, Kobayashi Mai, Balazs Balint, Tsuchiya Kazuaki, Nicholls Clara, Tanaka Keiko, Vervoort Joost, Akitsu Motoki, Mallee Hein, Ota Kazuhiko, Shinkai Rika, Khadse Ashlesha, Tamura Norie, Abe Ken-ichi, Altieri Miguel, Sato Yo-Ichiro, Tachikawa Masashi

    NATURE SUSTAINABILITY     2022.8

     More details

  4. Implications and Lessons From the Introduction of Genome-Edited Food Products in Japan Invited Reviewed

    Makiko Matsuo and Masashi Tachikawa

    Frontiers in Genome Editing     2022.6

     More details

    Language:English  

    DOI: https://doi.org/10.3389/fgeed.2022.899154

  5. ゲノム編集技術応用食品とそのガバナンスに対する消費者意識 -日米独の比較- Reviewed

    立川雅司・加藤直子・前田忠彦・稲垣佑典・松尾真紀子

    フードシステム研究   Vol. 28 ( 4 )   2022.3

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  6. ゲノム編集技術をめぐる規制動向と産業応用上の課題―農林水産分野を中心に― Invited

    立川雅司・松尾真紀子

    計測技術   Vol. 49 ( 10 ) page: 33 - 37   2021.9

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)  

  7. 小規模オルタナティブ農家の新型コロナへの対応 Invited

    田村典江・中村麻理・立川雅司

    東海社会学会年報   ( 13 ) page: 75 - 88   2021.9

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  8. 海外におけるゲノム編集の規制に関する動向 Invited

    立川雅司・松尾真紀子

    JATAFFジャーナル   Vol. 9 ( 5 ) page: 14 - 19   2021.5

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)  

  9. 参加型で地域の食政策をつくる―米欧のローカル・フードポリシーの歴史と特質 Invited

    立川雅司

    農業と経済   Vol. 87 ( 4 ) page: 17 - 24   2021.4

     More details

    Authorship:Lead author, Corresponding author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  10. Effects of information on consumer attitudes towards gene-edited foods: a comparison between livestock and vegetables Reviewed

    Naoko Kato-Nitta, Yusuke Inagaki, Tadahiko Maeda and Masashi Tachikawa

    CABI Agriculture and Bioscience     2021.3

     More details

    Authorship:Last author   Language:English  

    DOI: https://doi.org/10.1186/s43170-021-00029-8

  11. ゲノム編集技術の家畜への応用をめぐる社会的課題 Invited

    立川雅司

    養鶏の友   ( 9 ) page: 14 - 17   2020.9

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese  

  12. 「フードポリシー」を考えよう Invited

    秋津元輝・立川雅司

    地上   Vol. 74 ( 10 ) page: 24 - 27   2020.9

     More details

    Language:Japanese  

  13. ゲノム編集技術の動物応用をめぐる社会的課題 Reviewed

    立川雅司, 加藤直子, 前田忠彦, 稲垣佑典, 松尾真紀子

    フードシステム研究     page: 掲載決定   2020.3

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  14. Expert and public perceptions of gene-edited crops: attitude changes in relation to scientific knowledge

    Kato-Nitta Naoko, Maeda Tadahiko, Inagaki Yusuke, Tachikawa Masashi

    PALGRAVE COMMUNICATIONS   Vol. 5   2019.11

  15. 分野別研究動向(人新世):人新世概念が社会学にもたらすもの Invited

    立川雅司

    社会学評論   Vol. 70 ( 2 ) page: 146-160   2019.10

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  16. 持続的フードシステムの構築に向けた多様な当事者の関与の促進 Reviewed

    太田和彦, 立川雅司

    共生社会システム研究   Vol. 13 ( 1 ) page: 141-163   2019.9

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  17. 食・農分野における新たなバイオテクノロジーをめぐるガバナンス上の課題-ゲノム編集技術を中心に― Reviewed

    松尾真紀子, 立川雅司

    日本リスク研究学会誌   Vol. 29 ( 1 ) page: 59-71   2019.9

     More details

    Language:Japanese  

  18. コモンズとしての食―千葉県柏市を事例として―

    立川雅司, 西山未真, 今村直美

    名古屋大学社会学論集   ( 39 ) page: 51-66   2019.3

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)  

  19. 北米におけるフードポリシー・カウンシルと都市食料政策 Invited

    立川雅司

    フードシステム研究   Vol. 25 ( 3 ) page: 129-137   2018.12

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  20. ゲノム編集技術をめぐる規制と社会動向 ―農業・食品への応用を中心に― Invited

    立川雅司

    科学技術社会論研究   ( 15 ) page: 140-147   2018.11

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese  

  21. Understanding the public, the visitors, and the participants in science communication activities

    Kato-Nitta Naoko, Maeda Tadahiko, Iwahashi Kensuke, Tachikawa Masashi

    PUBLIC UNDERSTANDING OF SCIENCE   Vol. 27 ( 7 ) page: 857-875   2018.10

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: 10.1177/0963662517723258

    Web of Science

  22. 海外におけるゲノム編集の規制動向-各国はどのような観点からゲノム編集を規制しようとしているのか Invited

    立川雅司

    化学と生物   Vol. 56 ( 5 ) page: 364-370   2018.4

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese  

  23. 坂本報告へのコメント Invited

    立川雅司

    農業経済研究   Vol. 89 ( 2 ) page: 138   2017.9

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  24. 食品安全と農村計画:セイフティとセキュリティに対する空間的コントロール Invited

    立川雅司

    農村計画学会誌   Vol. 36 ( 2 ) page: 177-180   2017.9

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  25. What Constitutes "Goodness" in Farming?: Farming and Local Community in Neoliberal Context in Japan Reviewed

    Masashi Tachikawa and Kiyohiko Sakamoto

    Journal of Asian Rural Studies   Vol. 1 ( 2 ) page: 134-144   2017.7

     More details

    Authorship:Lead author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  26. バイオ技術をめぐる新たな潮流―ゲノム編集技術をめぐる期待と規制 Invited

    立川雅司

    農業と経済   Vol. 83 ( 2 ) page: 17-22   2017.3

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese  

  27. Food Policy Council as Civic Engagement for Food Issues Reviewed

      Vol. 1 ( 1 ) page: 19-27   2017.1

     More details

    Authorship:Lead author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  28. 北米におけるフードポリシー・カウンシルの展開とその含意 Reviewed

    立川雅司, Steven McGreevy, 秋津元輝, 大賀百恵

    フードシステム研究   Vol. 23 ( 3 ) page: 299-304   2016.12

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  29. 食品安全における「ゼロトレ」意識への影響構造:多母集団同時分析による科学リテラシーに着目した男女差の検討 Reviewed

    加藤直子, 立川雅司, 前田忠彦

    フードシステム研究   Vol. 23 ( 3 ) page: 203-208   2016.12

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  30. 食品安全における「ゼロトレ」志向を促す要因 -文化活動との関連性とその含意- Reviewed

    立川雅司, 加藤直子, 松尾真紀子

    フードシステム研究   Vol. 22 ( 3 ) page: 271-276   2015.12

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

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Books 12

  1. ゲノム編集食品~農林水産分野への応用と持続的社会の実現

    田部井豊監修(「ゲノム編集と農業:転換期を迎えて」(第2編第1章))

    エヌ・ティー・エス社  2021.2 

     More details

    Responsible for pages:144-149   Language:Japanese Book type:Scholarly book

  2. ゲノム編集技術を応用した製品開発とその実用化

    (「植物へのゲノム編集応用に関する国内外の規制動向」(第7章第9節、立川雅司・松尾真紀子))

    技術情報協会  2021.2 

     More details

    Responsible for pages:572-580   Language:Japanese Book type:Scholarly book

  3. 、頁 出版年:2021年2月

    2021.2 

     More details

    Total pages:240   Responsible for pages:175-182   Language:Japanese Book type:Scholarly book

  4. ゲノム編集食品~農林水産分野への応用と持続的社会の実現

    田部井豊監修(「ゲノム編集をめぐる海外における規制動向」(第1編第6章、松尾真紀子・立川雅司))

    エヌ・ティー・エス社  2021.2 

     More details

    Responsible for pages:132-141   Language:Japanese

  5. 日本の食卓の将来と食料生産の強靭化について考える(学術会議叢書28)

    大杉立ほか( Role: Contributor ,  「農業新技術とそのリスク管理」)

    日本学術協力財団  2021.1 

     More details

    Total pages:289   Responsible for pages:45-52   Book type:General book, introductory book for general audience

  6. 世界の食文化百科事典

    野林厚志編( Role: Contributor ,  「遺伝子組換え作物と分別流通管理」)

    丸善出版  2021.1  ( ISBN:978-4621305935

     More details

    Responsible for pages:154-155   Language:Japanese

  7. 21世紀 社会変動の社会学へ:主権者が社会をとらえるために

    庄司興吉編著( Role: Contributor ,  「現代における食と農:市民とコモンズの観点から」)

    新曜社  2020.3 

     More details

    Total pages:186   Responsible for pages:49-63   Language:Japanese Book type:Scholarly book

  8. 「ゲノム編集作物」を話し合う

    三上直之, 立川雅司( Role: Joint author)

    ひつじ書房  2019.3 

     More details

    Total pages:114   Language:Japanese Book type:Scholarly book

  9. 農と食の新しい倫理

    秋津元輝・佐藤洋一郎・竹之内裕文編著( Role: Contributor ,  第4章 選択する消費者、行動する市民)

    昭和堂  2018.5 

     More details

    Total pages:310   Language:Japanese Book type:Scholarly book

  10. 遺伝子組換え作物をめぐる「共存」:EUにおける政策と言説

    立川雅司( Role: Sole author)

    農林統計出版  2017.7 

     More details

    Language:Japanese Book type:Scholarly book

  11. 食と農の社会学:生命と地域の視点から

    桝潟俊子, 谷口吉光, 立川雅司(共編著)( Role: Sole author)

    ミネルヴァ書房  2014.5 

     More details

    Total pages:307   Language:Japanese Book type:Textbook, survey, introduction

  12. 遺伝子組換え作物と穀物フードシステムの新展開:農業・食料社会学的アプローチ

    立川雅司( Role: Sole author)

    農山漁村文化協会  2003.11 

     More details

    Language:Japanese Book type:Scholarly book

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Presentations 5

  1. Final Comment International conference

    Masashi Tachikawa

    RIHN 15th International Symposium: Transitioning Cultures of Everyday Food Consumption and Production: Stories from a Post-growth Future  2021.1.16  Research Institute for Humanity and Nature

     More details

    Event date: 2021.1

    Language:English   Presentation type:Symposium, workshop panel (nominated)  

    Venue:Online   Country:Japan  

  2. 「消費される農村」再論 ―都市・農村関係の諸相と集合体理論― Invited

    立川雅司

    日本村落研究学会大会  2020.11.22  日本村落研究学会

     More details

    Event date: 2020.11

    Language:Japanese   Presentation type:Symposium, workshop panel (nominated)  

    Venue:オンライン   Country:Japan  

  3. ゲノム編集技術をめぐる規制動向と産業応用上の諸課題 Invited

    立川雅司・松尾真紀子

    BioJapan 2020  2020.10.14 

     More details

    Event date: 2020.10

    Language:Japanese   Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

    Venue:パシフィコ横浜   Country:Japan  

  4. ゲノム編集生物をめぐる研究者と消費者の認識

    立川雅司

    科学技術社会論学会 

     More details

    Event date: 2018.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

    Venue:成城大学   Country:Japan  

  5. Reclaiming Food as Commons in Urban Context: Case Study of Kashiwa City, Japan, after 3.11 International conference

    Masashi Tachikawa, Mima Nishiyama, Naomi Imamura

    6th Conference of the Asian Rural Sociology Association 

     More details

    Event date: 2018.8

    Language:English   Presentation type:Oral presentation (general)  

    Venue:Makassar, Indonesia   Country:Indonesia  

KAKENHI (Grants-in-Aid for Scientific Research) 10

  1. Social Study on selection and deliberation regarding the application of advanced technologies such as genome editing to the field of food, agriculture, and environment

    Grant number:22H00390  2022.4 - 2026.3

    Grants-in-Aid for Scientific Research  Grant-in-Aid for Scientific Research (A)

      More details

    Authorship:Principal investigator 

    Grant amount:\41990000 ( Direct Cost: \32300000 、 Indirect Cost:\9690000 )

  2. Emerging Food Culture in Era of Anthropocene: Multi-Generational Social Learning and Discourse of Quality and Continuity

    Grant number:21K18456  2021.7 - 2024.3

    Grants-in-Aid for Scientific Research  Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s) 

  3. Comparative study on social system and policy towards regeneration of agri-food system from local perspectives in post-Corona era

    Grant number:21H04745  2021.4 - 2026.3

    Grants-in-Aid for Scientific Research  Grant-in-Aid for Scientific Research (A)

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s) 

  4. Interdisciplinary Research for Ethical, Legal, and Social Issues on Gene Drive

    Grant number:20K20493  2020.7 - 2023.3

    Grants-in-Aid for Scientific Research  Grant-in-Aid for Challenging Research (Pioneering)

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s) 

  5. 農業イノベーションの先端動向と農業・農村構造変動に関する学際的国際共同研究

    Grant number:19H00960  2019.4 - 2022.3

    科学研究費助成事業  基盤研究(A)

    南石 晃明, 飯國 芳明, 立川 雅司, 横溝 功, 松下 秀介, 羽藤 堅治, 石井 圭一, 八木 洋憲, 佐藤 正衛, 長命 洋佑

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s) 

    本研究は、先進国から途上国までを対象にして農業イノベーションの先端動向と農業経営・農業構造・農村社会に及ぼす影響を解明する。最終的には以下を目指す。第1(イノベーションの内容と過程):農業イノベーションはどのような内容・現状であり、それはどのような過程を経て実現されるのか?第2(イノベーションによる農業・農村の構造変動):農業イノベーションは農業経営・農業・農村の構造にどのような影響を及ぼし、これらの構造をどのように変動させるのか?これらの学術的「問い」に対する成果に基づいて、社会的に期待される「持続的な農業発展に資する農業イノベーションを推進するために、産官学は何をすべきか」を提言する。
    全国の農業法人を対象とした「農業法人経営における事業展開・イノベーションに関する調査」(以下、アンケート)を実施し505法人から回答を得た。アンケート回答結果の分析により、売上3~5億円で、生産イノベーションや工程イノベーションが促進される等、イノベーションには適正規模が存在する可能性が示唆された。また、全体的にみれば多くの農業法人経営者はイノベーションの阻害要因を殆ど認識していないが、「能力のある従業員の不足」や「内部資金」が相対的に強い阻害要因として認識されていることも明らかになった。さらに、スマート農業技術(情報通信技術ICTやロボット技術RTの活用)について現状の活用状況および今後の活用予定を分析し、農作業自動化や操作アシスト機能等の自動化技術やロボット技術,生育計測や異常情報の自動感知・通知等のセンサ技術やIoT等の生産管理におけるICT/RT/IoTは、将来の活用への期待が大きいことも明らかになった。その一方で、将来の活用が8割以上の農業経営で進むと考えられる活用分野は、簿記・会計・在庫管理、生産履歴情報管理、経営戦略立案や経営計画等の経営管理であることも明らかになった。また、ドイツおよび中国におけるスマート農業(デジタル農業)の最新動向について現地調査・情報取集を行った。フランスではアグロエコロジーイノベーションに着目し、グラスルーツ・イノベーション、プライベートセクター・イノベーションを特定し、フォーマルシステム・イノベーションとの比較・内容整理を行った。さらに、欧米および日本における農業技術をめぐる動向を農業食料システムの転換期と関連付けながら、ゲノム編集技術および情報通信技術の活用が期待される背景と今後の論点について概観した。この他、ミャンマーやベトナムにおけるイノベーションの萌芽事例について情報収集を行った。
    研究計画に基づいて、下記研究目的達成に向けて、情報収集および現地調査等が概ね計画通り進捗している。
    先進国から途上国までを対象にして、学際的研究により農業イノベーションの先端動向と農業経営・農業構造・農村社会に及ぼす影響を解明するという研究目的に向けて概ね順調に進展している。第1に、日欧米の先進主要国を対象に、OECDオスロマニュアルに準拠した分析を行い、AI・IoTやゲノム編集等に代表される技術革新を含めたイノベーションの先端動向・過程と農業・農村構造に及ぼす影響について解明しつつある。第2に、アジア途上国を主な対象としてリバース・イノベーションを含む農業イノベーションの萌芽に関する情報を収集しつつある。第3に、日本を対象に経済センサスや独自全国アンケートの統計解析や先進事例分析を行い、他産業と比較した農業イノベーションの現状・特徴、農業内作目間の現状・特徴を解明しつつある。これらにより、国際的に見た共通的傾向(普遍性)と各国・各作目の特徴(固有性)の両面から農業イノベーションの全体像を解明しつつある。
    研究目的を達成するため、今後、以下の研究を実施する。ただし、新型コロナウイルス感染拡大状況に応じて、調査の方法やスケジュール等を柔軟に見直して研究を継続実施する。
    初年度成果に基づいて、先進主要国における農業イノベーションの国際比較分析をさらに深化させる。まず、AI・IoT(情報科学)やゲノム編集(生命科学)等の技術革新を含めたイノベーションの先端動向・過程とイノベーションが農業・農村構造に及ぼす影響についてデータ収集およびデータ解析をさらに継続して実施する。国内調査では、全国アンケートで得たデータの解析を継続し、イノベーションの取組み状況やスマート農業技術の導入について、さらに詳細な分析を行う。また、稲作、畑作、畜産、園芸等の農業経営におけるスマート農業の先進取組み事例調査を継続し、さらに詳細なデータの収集と解析を進める。
    海外調査では、現地情報の収集と解析を継続し、分析・考察をさらに深化させる。第1に、オランダ、ドイツ、スペイン、スイス等におけるRT、AI、IoT等の情報技術や品種改良等の技術革新、第2に、フランスにおけるアグロエコロジー研究の推進体制、技術普及システムのイノベーション、アグロエコロジー技術の経営適応、第3に、アメリカにおける水稲作経営を対象としたICTを中心とした技術導入、およびゲノム編集技術の研究開発および農業利用の現状等の調査分析を進める。以上に加えて、発展途上国における農業イノベーションの萌芽の発見・分析では、中国、ミャンマー、ベトナム、エチオピアにおける最新動向の把握に加えて、インドネシアやラオス等も加えたデータの取集および解析を継続する。これらの対象地域において、農業イノベーションの萌芽の発見・分析や技術革新・普及の過程も対象として、その特徴を解明するための基礎データの収集・解析を継続して実施する。

  6. Designed Nature and Its Societal Implications: An STS (Science, Technology and Society) Approach

    Grant number:18K18436  2018.6 - 2020.3

    Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)

    Tachikawa Masashi

      More details

    Authorship:Principal investigator 

    Grant amount:\6240000 ( Direct Cost: \4800000 、 Indirect Cost:\1440000 )

    Recent life science innovations such as gene editing, gene drive, and synthetic biology have enabled human intervention in various organisms. This means that the ecological environment is being designed using these techniques. With the backdrop of these technological frontiers, this study examined how "relationship between society and environment" is being recognized by experts and consumers. As the discourse of the Anthropocene has spread in academic fields, and the evaluation of invasive species is changing, the boundary between nature and society is becoming vague. However, experts in ecology recognize the limitation of knowledge regarding the impact of technological interventions on the ecosystem, and consumers are also very uncomfortable with biotechnological interventions, especially in animals.

  7. Exploration of the formation process of zero risk orientation: Development of its measurement scale and quantitative examination of determinants

    Grant number:17K01015  2017.4 - 2021.3

    Grants-in-Aid for Scientific Research  Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

    Kato-Nitta Naoko

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s) 

    The purpose of this study was to quantitatively elucidate people's risk perceptions toward the application of emerging science and technology to food by developing the measurement scales of people's risk, benefit, and value perceptions. This study's primary result was quantitatively clarifying the boundary conditions of the "information deficit model". Although the inadequacy of this model's explanation of the public's acceptance of science and technology was widely recognized, the boundaries of this model had not been clarified. Furthermore, the differences in consumer risk, benefit, and value perceptions toward different existing breeding technologies of conventional breeding, genetic modification, and genome editing were quantitatively clarified from the relationship with scientific knowledge.

  8. Governance and Public Participatory Issues related to Gene-edited Crops

    Grant number:16H04992  2016.4 - 2019.3

    Tachikawa Masashi

      More details

    Authorship:Principal investigator 

    Grant amount:\9880000 ( Direct Cost: \7600000 、 Indirect Cost:\2280000 )

    This research project is divided into two parts; (1) extraction of problems in the formation of governance concerning the use of genome editing, (2) design and practice of participatory method considering regional and industrial characteristics. The results are as follows. In the 1st part, interviews were conducted with stakeholders involved in the use of genome editing, and web questionnaire surveys were conducted for general consumers and researchers. There are high expectations and concerns about the agricultural use of genome editing, and regulation and labeling are considered desirable. In the 2nd part, group discussions on genome edited crops were conducted for consumers living in Hokkaido.The findings show that there is no significant difference between genome editing and genetic modification in terms of manipulating DNA, and it is recognized as having large risks and large benefits simultaneously. Many participants expressed their voices to require labeling on gene-edited food.

  9. Development of risk communication model for food safety and requirements of profession

    Grant number:15H02465  2015.4 - 2018.3

    NIIYAMA Yoko

      More details

    Authorship:Collaborating Investigator(s) (not designated on Grant-in-Aid) 

    The major achievement of this project has accumulated in the following areas. Regarding health effects of radioactive substances in food: (1) Structural models of public risk perception: a comparison of Japan, France and Korea. (2) Risk images and their sources in Japan and France. (3) Relationship between attitudes towards agricultural products from Fukushima, willingness to pay and response to scientific information. (4)①Changes in risk perception in panel data; ② Impacts of nuwmeracy on risk perception by scientific information. Regarding potential health risks: (5) Meal combination patterns. (6) Decision makings and eating norms on assembling meal. (7) Survey of higher education system in France and examination of requirements for profession of food safety.

  10. Molding the behavior of ethical food consumption for sustainable agri-food system: an approach of participatory action research

    Grant number:26292122  2014.4 - 2018.3

    Akitsu Motoki

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s) 

    The aims of this study are to establish the Japanese version of local ‘Food Policy councils’ becoming popular in the North American countries, and to elucidate the process and difficulties in making such an organization in Japan, implementing participatory workshops with stakeholders who have important roles of agri-food system in the local context. Conducting two series of workshops that focused on the ideal meals in 30 years into the future at Noshiro city in Akita and Kameoka city in Kyoto, the study found out the great difference in the images of ideal future meals between two cases, and that some guidelines such as technological forecasting, relationships among local residents and local social issues are activated in the planning of local agri-food future. Besides, planning the future proved to be a tough task for local lay people in general. The opportunity, however, motivated participants to develop further initiatives forwarding to local ‘Food Policy Councils.’

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Teaching Experience (On-campus) 10

  1. 特別講義I(岐阜大学応用生物科学部)

    2020

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    岐阜大学応用生物科学部における集中講義(農学関連の最新研究としてゲノム編集技術をめぐる規制と社会的課題について講義)

  2. 応用社会調査

    2020

  3. 現代社会論

    2020

  4. 社会調査セミナー

    2018

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    実際の社会調査を行い、報告のとりまとめを行うことを通じて、社会調査の設計・実施・報告の過程を学ぶ

  5. 社会学

    2018

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    社会学における基本的概念および学説について概説する。

  6. 社会調査法2

    2018

     詳細を見る

    社会調査の企画・設計・実施に関わる基本的な手法を習得する。
    (社会調査士協会カリキュラム【B科目】に該当)

  7. 農業食料社会学

    2018

  8. 社会調査法2

    2017

     詳細を見る

    社会調査の企画・設計・実施に関わる基本的な手法を習得する。
    (社会調査士協会カリキュラム【B科目】に該当)

  9. 社会学

    2017

     詳細を見る

    社会学における基本的概念および学説について概説する。

  10. 地域社会論

    2017

     詳細を見る

    現代における農村と都市を理解するために、地域社会学および都市社会学の基本的概念と現代的意義を学習する。

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Social Contribution 1

  1. 女性の活躍促進連携会議

    Role(s):Commentator

    愛知県農政部  2020.12